over
Sport Horse Manager
Het management rondom paarden kunnen we naar een hoger niveau tillen
De opleiding tot Sport Horse Manager is een initiatief van dierenfysiotherapeut en chiropractor Gisella Bartels van Bartels Horse & Health Instituut. Samen met SMDC te Heesch, Grand Prix amazone Karen Nijvelt, haar man Twan van Woensel en Arno Hollander (de eigenaar van Stal Belvedère) is deze opleiding in 2019 ontwikkeld. Inmiddels hebben ook andere experts binnen hun vakgebied een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de totale opleiding.
Gisella Bartels
Gisella Bartels is binnen haar bedrijf Bartels Horse & Health Instituut werkzaam als erkend dierenfysiotherapeut en chiropractor voor paarden. Naast de opleidingen humane fysiotherapie en dierfysiotherapie voor paarden volgde ze een Master Bewegingswetenschappen, een opleiding tot chiropractor voor paarden en diverse cursussen (waaronder dry needling en taping).
Totaalaanpak
Gisella behandelt en begeleidt vanaf 2004 vele (top)sportpaarden middels fysiotherapie en chiropractie. Kenmerkend voor haar manier van werken is de totaalaanpak. Een paard wordt altijd eerst volledig onderzocht waarna een plan wordt gemaakt. Fysiotherapie en chiropractie maken daar doorgaans een belangrijk deel van uit, maar ook de training en het management worden in samenspraak met ruiter of eigenaar geoptimaliseerd. Waar nodig wordt doorverwezen naar een specialist uit haar netwerk.
Ruime ervaring
Gisella reed zelf Intermediaire 1 dressuur, leidde haar paard op tot en met Zware Tour niveau en is via haar partner Laurens Gräper nauw betrokken bij de springsport. Laurens reed tot en met 1.50m niveau en was mede-eigenaar van de hengst Diesel, die eind 2016 voor de helft werd aangekocht door Jeroen Dubbeldam en met hem en Annelies Vorsselmans tot en met 1.60m niveau uitkwam. Momenteel leidt Laurens zelf weer twee jonge springpaarden op en fokt hij op kleine schaal.

Bartels Horse & Health Instituut
Binnen Bartels Horse & Health Instituut is educatie al bijna 10 jaar een belangrijk onderdeel. Middels diverse opleidingen, cursussen en themadagen voor paardeneigenaren, therapeuten en andere professionals stelt zij hen in staat hun paarden beter te managen en trainen. Gisella werkt nauw samen met diverse specialisten en professionals waaronder diverse ISELP dierenartsen en GP amazone Karen Nijvelt van Stal Belvedère. Met hen werkt ze middels de opleiding tot Sport Horse Manager aan haar missie om de paardensport in Nederland door de overdracht van kennis naar een hoger plan te tillen. Zowel prestaties als welzijn staan hierbij centraal.
Stal Belvedère
Karen is een gerespecteerde Grand Prix amazone. Samen met haar man Twan van Woensel runt zij Stal Belvedère van eigenaar Arno Hollander. Karen leidde diverse paarden op tot en met Grand Prix niveau en heeft momenteel meerdere paarden op Lichte en Zware Tour niveau. Momenteel maakt ze vooral furore met de hengst Elysias. De Maestro-zoon Darwin maakte daarnaast onlangs zijn internationale Grand Prix debuut.
Stal Belvedère
Stal Belvedère biedt een compleet pakket aan diensten aan. Van opfok tot zadelmak maken en van het trainen van dressuurpaarden tot het uitbrengen in de sport. Tevens begeleidt Karen diverse dressuuramazones uit binnen- en buitenland. Nuchterheid, horsemanship en focus op management en welzijn zijn kenmerkend voor dit bedrijf.
De samenwerking van Karen en Gisella
Karen volgde bij Gisella Bartels de jaaropleiding tot sportmasseur bij paarden. Ze werkt met zowel Gisella Bartels, dierenarts Frans van Toor en dierenarts Margriet Visser samen bij de begeleiding van haar sportpaarden. Sinds het volgen van de opleiding en het tot stand brengen van deze samenwerking ervaart Karen, die al jarenlang zeer bewust en verantwoord traint, nog minder problemen en blessures dan voorheen bij haar paarden. Bovendien is de rijdbaarheid sterk verbeterd.
Opleidingslocatie
Stal Belvedère is de opleidingslocatie zijn voor de opleiding tot Sporthorsemanager. De stal is gelegen in het Brabantse Hoeven en is voorzien van alle benodigde faciliteiten.

Onze visie
De afgelopen decennia hebben de Nederlandse ruiters en hun paarden prachtige prestaties neergezet. Op alle grote kampioenschappen werden medailles behaald. Van Olympiades tot Europese en Wereldkampioenschappen, onze combinaties wisten steeds mee te doen voor de ereplaatsen. Tal van gouden, zilveren en bronzen medailles werden behaald.
Onze dressuur- en springpaarden behoren al jarenlang tot de beste van de wereld en onze fokkerij staat hoog in aanzien. Datzelfde geldt voor onze ruiters en trainers. Zij beschikken over rijtechnische vaardigheden en vele decennia aan ervaring, die niet zelden van generatie op generatie is overgedragen. Zij zijn dan ook in het buitenland gewild als trainer.
De paardensport groeit
In landen om ons heen groeit de paardensport gestaag. Ruiters en eigenaren uit overige Europese landen, maar ook uit Amerika, China, Japan en het Midden-Oosten kopen in Nederland hun paarden. Zij halen hier en elders hun kennis vandaan en worden een steeds serieuzere concurrent als het gaat om het behalen van medailles en prijzen.
Dierenwelzijn
De maatschappij wordt ook steeds kritischer als het gaat om dierenwelzijn. Ook de paardensport kan rekenen op weerstand. Door als paardensporter zelf, samen met de wetenschap en specialisten, te blijven werken aan het verbeteren van paardenwelzijn en transparant te zijn over hoe we dat doen kunnen we de toekomst van onze sport veilig stellen.

Onze missie
Het is onze missie om door het bijeenbrengen van specialisten, wetenschappers en paardensporters het welzijn en de prestaties van paarden te verbeteren.
Om topprestaties te kunnen blijven neerzetten, nu en in de toekomst, is meer nodig dan goede paarden, talentvolle ruiters en ervaren trainers. In topsport draait het immers om details, zo min mogelijk mag aan het toeval worden overgelaten. Ook als het gaat om welzijn is het nodig te blijven verbeteren en innoveren. Dat is niet alleen wenselijk voor de paarden zelf, maar ook om draagvlak te behouden voor onze sport.
Volop experts aanwezig
Gelukkig is Nederland ook vele experts rijk als het gaat om factoren die een grote rol spelen bij het trainen en gezond houden van onze paarden. Denk aan veterinairen, voedingsdeskundigen en inspanningsfysiologen, maar ook aan fysiotherapeuten en andere specialisten. Zij beschikken over wetenschappelijk onderbouwde en praktisch bruikbare kennis om onze paarden zo gezond en fit mogelijk te krijgen en te houden.
Door deze deskundigen met enige regelmaat te raadplegen kan het management van paarden steeds professioneler en completer gemaakt worden.
Zelf inzicht verkrijgen
Om écht te excelleren is het echter nodig dat een ruiter of trainer ook zelf inzicht heeft in deze gebieden en in het dagelijkse management nog beter kan inspelen op de behoeften van een topsportpaard. Of het nu gaat om de voeding, het trainingsschema of het vroegtijdig herkennen van fysieke problemen en deze op de juiste manier trainen en managen.
Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk
- Een paard met een blokkade of beperking in de rug zal soms best nog even blijven springen, maar een extra balk rolt zomaar als het lichaam niet in staat is om alle bewegingen te maken die nodig zijn om iedere hindernis foutloos te overwinnen;
- Een paard dat last heeft van zijn maag of zijn voedsel niet goed verteert zal minder goed in staat zijn het beste uit zichzelf te halen en een paard dat overtraind is gaat ondanks alle serieuze trainingen steeds wat minder presteren;
- Een paard dat een pijnlijk is in rug of hals zal gaan compenseren en zo een grotere kans op een blessure oplopen;
- Een aanleuningsprobleem is niet altijd rijtechnisch of met een ander bit op te lossen maar vraagt nogal eens om behandeling van het gebit, de hals of het kaakgewricht;
- Een peesblessure kan door goed management vaak voorkomen worden, maar als het dan toch voorkomt is het goed om te weten hoe de kans op volledig herstel zo groot mogelijk wordt;
- Verzet in het werk of boosheid bij poetsen en opzadelen is vaak meer dan vervelend gedrag, het is regelmatig een signaal van fysiek ongemak, wat ook belemmert in het werk;
- Kort- lang stappen is nogal eens meer dan een rijtechnisch probleem, het kan ook duiden op een tussenpeesprobleem
Doelstellingen van de opleiding
Deze voorbeelden uit de dagelijkse praktijk illustreren waarom de professionals van de toekomst meer moeten kunnen dan goed paardrijden of coachen. Zij dienen óók bekwame Sport Horse Managers te zijn met oog voor de details die het verschil maken. Voor henzelf, voor hun paarden én voor hun klanten. Door signalen te herkennen en te weten hoe deze opgelost of voorkomen kunnen worden kunnen de prestaties van paarden daadwerkelijk vergroot worden en constanter gehouden worden.
Daarnaast is ook het welzijn een belangrijke factor. Niet alleen voor onze paarden en de direct betrokkenen, maar ook om nu en in de toekomst maatschappelijk draagvlak voor onze sport te behouden.
Vooruitstrevende professionals
Voor vooruitstrevende paardenmensen, die professioneel werkzaam zijn in deze branche en die willen excelleren en voorbereid willen zijn op de toekomst van de paardensport hebben we een unieke opleiding opgezet. Een opleiding die precies dat stuk van de paardensport belicht dat zo hoognodig is, maar nog nergens in deze vorm belicht wordt. Een CRKBO geaccrediteerde jaaropleiding tot Sport Horse Manager. Specifiek gevuld met die onderwerpen die van essentieel belang zijn bij het managen van sportpaarden en topsportpaarden.
Experts als docenten
Een opleiding met louter topdocenten, de beste specialisten op hun vakgebied, gericht op de actieve en moderne (top)ruiter en –trainer. Een opleiding van een hoog niveau en gericht op praktische toepasbaarheid door de deelnemers. Een opleiding waarvan de kennis en inzichten dus direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.

De docenten
Aan de opleiding tot Sport Horse Manager zijn enkel gerenommeerde docenten verbonden die een wetenschappelijke achtergrond combineren met het werken in de praktijk. Ze hebben diverse opleidingen gevolgd, hebben ruime ervaring in hun vak, zijn niet bang voor innovatie en weten hun kennis goed over te brengen.
Franklin Lashley
Orthopedie

Franklin Lashley is in 2004 afgestudeerd aan de Universiteit van Gent en nu 12 jaar werkzaam als erkend paardendierenarts. Zijn interesse gaat vooral uit naar kreupelheden, rugproblemen en sportbegeleiding. Daarvoor zijn ook de nodige bijscholingen gevolgd (o.a. FES; Focus on the equine spine, Veterinary dentistry bij de ESAVS in Hannover). In 2014 heeft hij het ISELP examen behaald (een internationaal specialisme voor orthopedie). Franklin komt zelf uit de dressuurwereld en heeft voordat hij ging studeren internationaal gereden bij de ponies, junioren en Young Riders. Ook is hij in het bezit van het ORUN instructeursdiploma, heeft hij dressuurles gegeven en gewerkt op een handel/hengstenstal.
Tegenwoordig geeft Franklin ook veel cursussen aan dierenartsen (Meet The Specialist, Proveto), trainingen aan klinieken (Zweden), maar ook aan iedereen die (semi)professioneel met paarden bezig zijn.
- Dressuur gereden op internationaal niveau.
- Gecertificeerd door de ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology, een internationale organisatie voor paardenorthopedie);
- Veterinary dentistry bij ESAVS Hannover
- Gecertificeerd chiropractor bij FES EuropeRegelmatig spreker op (inter)nationale congressen en evenementen.
Carolien Munsters
Inspanningsfysiologie

Carolien Munsters (MSc, PhD) is gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard aan de faculteit Diergeneeskunde (Equine Sciences) aan de Universiteit van Utrecht. Voorheen is Carolien werkzaam geweest als senior projectleider van het fieldlab paardensport te NHB Deurne. Daarna heeft ze haar eigen bedrijf Moxie Sport Analysis & Coaching opgericht.
- Werkzaam als onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde;
- Betrokken als embedded scientist in de paardensport (NOC*NSF);
- CRKBO geregistreerd docent;
- Betrokken bij de begeleiding van de eventingkaders van de KNHS.
Anneke Hallebeek
Voeding

Anneke Hallebeek is afgestudeerd als dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht, waar ze later ook promoveerde op het onderwerp paardenvoeding. Daarnaast is ze specialist veterinaire diervoeding. Ze heeft een onafhankelijk voedingsadviesbureau voor paarden, ontwikkelt dieetvoeders voor paarden en geeft post-academisch onderwijs over paardenvoeding aan dierenartsen.
- Gepromoveerd op het gebied van paardenvoeding;
- In 2007 Sanequi ontwikkeld, een uniek merk van speciale paardenvoeders voor paardenpatiënten;
- Sinds 2016 is Sanequi veranderd naar Bonpard, dat enkel verkrijgbaar is via dierenartsen;
- In 2013 gestart met post-graduele cursus voor dierenartsen “Voedingsconsulent Paard.
Gisella Bartels
Anatomie & Biomechanica

Gisella volgde achtereenvolgens de studies tot humaan fysiotherapeut en dierenfysiotherapeut, waarna zij in 2004 als zodanig aan het werk ging. Later volgde ze nog een Master Bewegingswetenschappen, een opleiding chiropractie en diverse cursussen, waaronder taping en dry needling.
Binnen haar praktijk legt zij zich met name toe op de begeleiding van (sport)paarden, waarbij ze naast onderzoek en behandeling het hele management onder de loep neemt. Daarnaast geeft en organiseert ze diverse cursussen en opleidingen om zo bij te dragen aan het welzijn en de prestaties van paarden.
- Gecertificeerd humaan fysiotherapeut en dierenfysiotherapeut;
- Cursussen gevolgd in Dry Needling en Taping bij paarden;
- Master Bewegingswetenschappen gevolgd aan de Universiteit van Maastricht;
- Opleiding Chiropractie bij paarden;
- Vanaf 2009 verzorgen van cursussen, opleidingen, lezingen en clinics waarbij management van paarden, anatomie en biomechanica een hoofdrol spelen;
- Lichte Tour dressuuramazone;
- Mede-eigenaar van Stoeterij de Verloren Hoek, waar op kleine schaal springpaarden worden gefokt en/of opgeleid voor de topsport. Hieronder het internationale springpaard Diesel (v. Untouchable) die in mede-eigendom is van Stal de Sjiem van Jeroen Dubbeldam.
Roy den Bieman
Beslag

Roy de Bieman is gediplomeerd hoefsmid sinds 1997. Hij liep onder andere stage bij Wim Diks en Rob Renirie. Rob is een internationaal vermaarde hoefsmid, die verder kijkt dan alleen de voet.
Ook Roy is inmiddels een gerenommeerde hoefsmid met een internationale clientèle. Hij leidt regelmatige andere hoefsmeden op en draagt zijn kennis graag over aan zowel hoefsmeden als paardeneigenaren.
- Studeerde in 1997 af aan NHB Deurne;
- Stages bij Rob Renirie en Wim Diks;
- Beoefende zelf diverse disciplines en deed zelfs een tijdje mee met de Future Guys die stunts uithalen op een galopperend paard;
- Hoefsmid van vele internationale sportpaarden en goedgekeurde hengsten;
- Stagebegeleider en leermeester voor jonge hoefsmeden of collega hoefsmeden.
Wouter Demey
Gebitten

Wouter Demey studeerde als dierenarts af aan de Universiteit Gent in 2008. Hij vervolledigde zijn opleiding met een internship in paardenkliniek De Morette te Asse. Van 2010 tot 2015 was hij werkzaam als paardenarts binnen een Nederlandse dierenartsenpraktijk.
Wouter legt zich sinds meer dan 10 jaar volledig toe op tandheelkunde bij paarden. Hiertoe volgde hij tal van opleidingen in binnen – en buitenland. Ondertussen doceert hij meerdere cursussen over tandheelkunde en is lid van verschillende beroepsorganisaties. Tevens is Wouter board member van de Nordic College of Equine Dentistry (NCED).
Margriet Visser
Orthopedie

Margriet Visser is dierenarts (DVM) en specialist in Equine Surgery and Orthopedics. Zij heeft naast deze specialisatie ruim 2 decennia ervaring met vrijwel alle aspecten van de diergeneeskunde en is werkzaam op de kliniek in Honselersdijk. In haar vrije tijd rijdt ze zelf graag dressuur. Margriet zoekt graag de samenwerking met andere professionals zoals hoefsmeden, dierenfysiotherapeuten en instructeurs en weet zo een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen bij het gezond houden of krijgen van een (sport)paard.
Margriet weet haar kennis en ervaring met veel passie, maar ook een dosis nuchterheid, over te brengen op klanten en cursisten.